Matkultur
Maja
Samiska matkulturen kan sammanfattas med två ord, fisk och kött. De åt så mycket fisk och kött förr i tiden så att om man hade varit vegetarian då så hade man dött av svält. Det beror på att uppe i nordligaste lappland finns det inte så speciellt mycket växtlighet, det kan alltså inte växa så mycket grönsaker och andra växter. Idag finns det massvis av samer som är vegetarianer eftersom det nu idag finns affärer där dom kan köpa sina vegetariska ingredienser.
Renköttet och fisken torkades, röktes, saltades eller åts färsk. Renköttet saltar man och hänger ut på en särskild torkställning. Man hänger ut köttet i början av april, när vårsolen börjar komma fram och låter det hänga där i några veckor tills man tycker att det är nog torrt. Samerna som hänger ut köttet vill helst att det ska vara kallt och blåsigt under torkningsperioden, de kalla vindarna ger köttet en fin och hår yta som skyddar köttet. Man kan torka köttet i en kåta om det är för dåliga väderförhållanden för att torka sitt kött utomhus. Torkat renkött är en ren delikatess.
Den vanligaste fisken en samisk familj äter är en egenfångad fjällfisk, röding, sik eller insjööring. Fisken äter man oftast med potatis och smör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar