torsdag 12 mars 2015

Renar
Maria och Cajsa
Vilda renar finns över norra halvklotets tundra-områden i  Europa, Asien och Nordamerika. Den viktigaste födan för renen är lavar. Under vintern kan renarna sparka fram markväxande lavar under snön eller äta trädens hänglavar. Sommartid äter renen även örter, löv, gräs och svampar.    På grund av jakt har vildrenen minskat väldigt mycket i stora områden och finns nu i Norden enbart i norska Hardagnervidda i vilt tillstånd.
klimatet genom att pälsstråna låser sig fast i
varandra tätt emot kroppen. Längst in mot skinnet lämnas ett litet luftskick som isolerar bra mot kyla. Renens täta päls gör att vatten rinner av den så bra att den knappt blir våt efter den simmat. Vid djup snö kan renen spreta ut med klövarna för att på så sätt lättare röra sig framåt över snön.


Rolig fakta om renar:
  • Endast medlemmar i samebyar får bedriva renskötsel.
  • Varje år slaktas omkring 2 000 ton renkött.
  • Renen har en form av växelvärmare i benen och hårstråna är ihåliga.
  • Renen gillar svamp.
  • Renen har som kon - fyra magar.



onsdag 11 mars 2015

Jojk
Cajsa och Maria
sångerna handlar ofta om relationer och kärlek, jojk kan även sjungas i religiöst syfte. Språkligt sett är verbet "jojka" transitivt, det vill säga att man talar om att "jojka en flicka" snarare än att "sjunga en jojk om en flicka" och så vidare. Jojken är inte något man riktigt sjunger, utan jojken skapas av en känslomässig förbindelse mellan människa djur och natur. Vissa som jojkar säger att när man jojkar så har man lättare att smälta och visa sina känslor. Om man har svårt att säga något i ord så blir det lättare att jojka fram det man har svårt att säga med ord.



tisdag 10 mars 2015

Matkultur

Matkultur

Maja

Samiska matkulturen kan sammanfattas med två ord, fisk och kött. De åt så mycket fisk och kött förr i tiden så att om man hade varit vegetarian då så hade man dött av svält. Det beror på att uppe i nordligaste lappland finns det inte så speciellt mycket växtlighet, det kan alltså inte växa så mycket grönsaker och andra växter. Idag finns det massvis av samer som är vegetarianer eftersom det nu idag finns affärer där dom kan köpa sina vegetariska ingredienser.

Renköttet och fisken torkades, röktes, saltades eller åts färsk. Renköttet saltar man och hänger ut på en särskild torkställning. Man hänger ut köttet i början av april, när vårsolen börjar komma fram och låter det hänga där i några veckor tills man tycker att det är nog torrt. Samerna som hänger ut köttet vill helst att det ska vara kallt och blåsigt under torkningsperioden, de kalla vindarna ger köttet en fin och hår yta som skyddar köttet. Man kan torka köttet i en kåta om det är för dåliga väderförhållanden för att torka sitt kött utomhus. Torkat renkött är en ren delikatess.

Den vanligaste fisken en samisk familj äter är en egenfångad fjällfisk,  röding, sik eller insjööring. Fisken äter man oftast med potatis och smör.

måndag 9 mars 2015

Jämförelser förr & nu

  • Idag lever samerna ett vanligt liv, precis som vi andra svenskar trots mycket diskutioner och bråk mellan samerna och övriga Sverige genom åren. Därför har samerna inte känt sig välkomna här och blivit kallade olika saker.
  • Förr bodde de flesta samerna i Sapmi där de levde på jakt, fiske och renskötsel, som svenskar tog ifrån de, vilket är tråkigt att de inte blev respekterade. Nu bor de mer utspritt över Sverige och andra länder.
  • Förr var samernas språk ganska så stort, fast det blir bara färre och färre som pratar det.
  • Idag så försörjer samer på andra sätt än fiske, jakt och renskötsel. Det finns de som jobbar med högteknologisk renskötsel vilket är när man stoppar gps-sändare på renar som är bland annat för att underlätta sökning vid kalvmärkning. Vissa är poliser och socialarbetare men såklart kan samer lika väl som övriga människor få vilket jobb det vill så länge de har en utbildning.

EBBA & CAJSA

Rolig fakta om samer

ROLIGA FAKTA OM SAMER
Maja
  • Endast 10-15 % av Samerna i Sverige ägnar sig till renskötsel.
  • Det finns flera olika dialekter av Samiska i Sverige talas; lulesamiska, umesamiska, sydsamiska och nordsamiska.
  • Samerna högtidliga klädesplagg kallas kolt. Den ser olika beroende på vartifrån man kommer. Kolten består ALLTID av färgerna gul, grön, röd och blå.
  • I Sverige finns det 51 samebyar.
  • Samernas nationaldag är den 6 febuari.
  • Det bor bara några få tusen Samer i Ryssland. Närmare bestämt 2 tusen vilket är en väldigt liten siffra eftersom det bor mellan 20 000 till 36 000 Samer i Sverige.