torsdag 12 mars 2015

Renar
Maria och Cajsa
Vilda renar finns över norra halvklotets tundra-områden i  Europa, Asien och Nordamerika. Den viktigaste födan för renen är lavar. Under vintern kan renarna sparka fram markväxande lavar under snön eller äta trädens hänglavar. Sommartid äter renen även örter, löv, gräs och svampar.    På grund av jakt har vildrenen minskat väldigt mycket i stora områden och finns nu i Norden enbart i norska Hardagnervidda i vilt tillstånd.
klimatet genom att pälsstråna låser sig fast i
varandra tätt emot kroppen. Längst in mot skinnet lämnas ett litet luftskick som isolerar bra mot kyla. Renens täta päls gör att vatten rinner av den så bra att den knappt blir våt efter den simmat. Vid djup snö kan renen spreta ut med klövarna för att på så sätt lättare röra sig framåt över snön.


Rolig fakta om renar:
  • Endast medlemmar i samebyar får bedriva renskötsel.
  • Varje år slaktas omkring 2 000 ton renkött.
  • Renen har en form av växelvärmare i benen och hårstråna är ihåliga.
  • Renen gillar svamp.
  • Renen har som kon - fyra magar.



onsdag 11 mars 2015

Jojk
Cajsa och Maria
sångerna handlar ofta om relationer och kärlek, jojk kan även sjungas i religiöst syfte. Språkligt sett är verbet "jojka" transitivt, det vill säga att man talar om att "jojka en flicka" snarare än att "sjunga en jojk om en flicka" och så vidare. Jojken är inte något man riktigt sjunger, utan jojken skapas av en känslomässig förbindelse mellan människa djur och natur. Vissa som jojkar säger att när man jojkar så har man lättare att smälta och visa sina känslor. Om man har svårt att säga något i ord så blir det lättare att jojka fram det man har svårt att säga med ord.



tisdag 10 mars 2015

Matkultur

Matkultur

Maja

Samiska matkulturen kan sammanfattas med två ord, fisk och kött. De åt så mycket fisk och kött förr i tiden så att om man hade varit vegetarian då så hade man dött av svält. Det beror på att uppe i nordligaste lappland finns det inte så speciellt mycket växtlighet, det kan alltså inte växa så mycket grönsaker och andra växter. Idag finns det massvis av samer som är vegetarianer eftersom det nu idag finns affärer där dom kan köpa sina vegetariska ingredienser.

Renköttet och fisken torkades, röktes, saltades eller åts färsk. Renköttet saltar man och hänger ut på en särskild torkställning. Man hänger ut köttet i början av april, när vårsolen börjar komma fram och låter det hänga där i några veckor tills man tycker att det är nog torrt. Samerna som hänger ut köttet vill helst att det ska vara kallt och blåsigt under torkningsperioden, de kalla vindarna ger köttet en fin och hår yta som skyddar köttet. Man kan torka köttet i en kåta om det är för dåliga väderförhållanden för att torka sitt kött utomhus. Torkat renkött är en ren delikatess.

Den vanligaste fisken en samisk familj äter är en egenfångad fjällfisk,  röding, sik eller insjööring. Fisken äter man oftast med potatis och smör.

måndag 9 mars 2015

Jämförelser förr & nu

  • Idag lever samerna ett vanligt liv, precis som vi andra svenskar trots mycket diskutioner och bråk mellan samerna och övriga Sverige genom åren. Därför har samerna inte känt sig välkomna här och blivit kallade olika saker.
  • Förr bodde de flesta samerna i Sapmi där de levde på jakt, fiske och renskötsel, som svenskar tog ifrån de, vilket är tråkigt att de inte blev respekterade. Nu bor de mer utspritt över Sverige och andra länder.
  • Förr var samernas språk ganska så stort, fast det blir bara färre och färre som pratar det.
  • Idag så försörjer samer på andra sätt än fiske, jakt och renskötsel. Det finns de som jobbar med högteknologisk renskötsel vilket är när man stoppar gps-sändare på renar som är bland annat för att underlätta sökning vid kalvmärkning. Vissa är poliser och socialarbetare men såklart kan samer lika väl som övriga människor få vilket jobb det vill så länge de har en utbildning.

EBBA & CAJSA

Rolig fakta om samer

ROLIGA FAKTA OM SAMER
Maja
  • Endast 10-15 % av Samerna i Sverige ägnar sig till renskötsel.
  • Det finns flera olika dialekter av Samiska i Sverige talas; lulesamiska, umesamiska, sydsamiska och nordsamiska.
  • Samerna högtidliga klädesplagg kallas kolt. Den ser olika beroende på vartifrån man kommer. Kolten består ALLTID av färgerna gul, grön, röd och blå.
  • I Sverige finns det 51 samebyar.
  • Samernas nationaldag är den 6 febuari.
  • Det bor bara några få tusen Samer i Ryssland. Närmare bestämt 2 tusen vilket är en väldigt liten siffra eftersom det bor mellan 20 000 till 36 000 Samer i Sverige.

torsdag 26 februari 2015

Sofia Jannok
Brita Maret Sofia Jannok föddes den 15 september år 1982 i Gällivare. Hon är en svensk/samisk artist, sångerska, låtskrivare och programledare i radio. Hon sjunger oftast på nordsamiska och skriver sina låtar på både svenska och engelska där hon blandar jojk med jazz.
File:Sofia Jannok 20070621 Centre Culturel Suedois 3.jpg


Nils Nilsson Skum
Nils Nilsson Skum föddes den 13 april 1872 och dog 27 december 1951. Vid födelsen var han och hans familj på flyttningsväg från Kautokeino till Gällivare. Han var känd för att vara den bästa samiska konstnären och ritade tavlor med renskötsel och samiskt liv. Hans föräldrar var renskötare och var självlärd som konstnär.




Jon Henrik Fjällgren
Jon Henrik Fjällgren föddes 26 april 1987 och kommer ursprungligen från Colombia. Han är en svensk-samisk sångare och jojkare med indianskt ursprung, som också ställde upp i Melodifestivalen (2015).
bild från expressen.se

Ebba



tisdag 24 februari 2015

Samernas rättigheter


Ebba & Cajsa
Samerna har inte bara minoriteters status utan är nu även ett urfolk. Svenskan har länge haft dålig relation med samerna som länge betraktats som en lägre klass. den 13 september år 2007 antogs deklarationen om ur folkens rättigheter av FN generalförsamling efter flera års arbete från många intresserade grupper. lagen om de nationella minoriteterna gäller i hela Sverige och innebär att minoritetsspråken ska skyddas och främjas. De nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur och förvaltningsmyndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge de inflytande.


Samernas rättigheter
  • De har rätt till mat.
  • De har rätt till tak över huvudet.
  • De har rätt till att vara med och delta att rösta.
  • De har rätt till att gå i skolan och att få sig ett jobb.
  • De har rätt till sjukvård.

Samerna i Sverige har inte alltid blivit bra behandlade tidigare, de har blivit diskriminerade och kränkta. Men Sverige har jobbat mot de kränkningar samerna får. I FN har de gjort en deklaration som gäller samernas folk och i Sverige ett speciellt ting för samer.

Sameskolan

SAMESKOLA
CAJSA
En sameskola är en skola särskilt inriktat för samer men andra barn får också gå i en sameskola om det finns speciella skäl. Utbildningen består av årskursen 1-6, därefter så går man vidare till grundskolan den “vanliga” kommunala skolan. I sameskolan så har man en kursplan i samiska och om eleverna vill så kan de läsa samiska sen som modersmål i den kommunala skolan.  


Kiruna Sameskola

Den samiska kulturen

SAMERNAS KULTUR
Ebba & Cajsa
Samerna har uppfunnit många saker som de själv använder sig av. De var duktiga i slöjd och brukade tälja sina kosor och knivar. De har sitt eget språk, men egentligen finns det tre, som påminner om varandra; östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Samernas traditionella mat är kött och fisk.

Samernas har sin egen folkdräkt, som kallas för kolt som används till högtidliga tillfällen. Deras kolt varierar sig från vars de kommer ifrån, men den gemensamma har färgerna blått, rött, gult och grönt. Färgerna på deras kolt och flagga betyder samma sak.

Den gröna färgen på står för växter/natur. Den blå färgen står för vattnet som är ett livselexir och den röda färgen för elden. Värme och kärlek. Den gula färgen står för solen för långsiktigt liv och ringen i flaggan är symbolen för andlighet som binder ihop alla fyra elementen.

Samernas historia

HISTORIA
Ebba & Cajsa
Det var för ungefär 2000 år sedan, som det sas att en man skrev om folk i norr, men samernas historia går längre tillbaka än så. Arkeologerna hittar nya saker hela tiden, och därför skrivs historian om hela tiden. Det man vet är att samer funnits sedan år 1632. Man vet inte så mycket om samernas ursprung men man upptäcker mer och mer.
För 10 000 år sedan så vet man säkert att det bodde människor i övre Norrlands inland, det var där man trodde samernas förfäder bodde. Samernas historia är inget som den svenska staten är stolt över. Samerna blev bland annat utsatta för slaveri, tvångsförflyttningar, religionsförbud och nedvärderingar. Från början var samerna ett jaktfolk, de var nomader vilket innebar att de levde på att jaga vilda renar, fiska och samla på sig örter och bär.

Det var Gustav Vasa som var den förste som på allvar började beskatta samerna. För att klara av beskattningen började samerna tämja sina renar. Tidigare hade man bara några tama flockrenar, för att underlätta jakten. De tama renflockarna betydde en mycket högre arbetsbelastning för samerna.

Samernas Utbredning

GEOGRAFI
Maja & Cajsa
Samerna lever i de allra nordligaste delarna i Europa Men samerna har som ett eget land som kallas Sápmi eller sameland. Norra Sveriges inland, nordligaste delarna av Finland, Kolahalvön i Ryssland och längst Norges norra kust. Det finns 100 000 samer i hela norden varav 20 000 samer i Sverige.

Marias bild